Gå til hoved-indhold

Verdens første integrerede datacenter og varmeværk

AktueltAktuelt

Iværksætter Gitte Jensen har udviklet et innovativt, cirkulært koncept for et vandkølet datacenter, der i integration med Sæby Varmeværk vil skabe verdens første Co2 nul datacenter og Co2 neutrale varmeværk. En patenteret idé, der nu dyster med i den nordjyske Tag Fat konkurrence for bæredygtige virksomheder. 

Et datacenter, som bruger koldt vand til at nedkøle it-servere. Og et varmeværk, som laver varmt vand til husejerne. To modsatrettede produktioner med behov for afkølet og varmt vand, der ved at blive integreret med hinanden kan blive en win win – især for miljøet. Det er idéen i ECOLoxation – et 20MW datacenter - som iværksætter Gitte Jensen har brugt seks år på at udtænke, undersøge og udvikle – i det seneste år i tæt samarbejde med Sæby Varmeværk og Erhvervshus Nord.

-   I dag bruger datacentre primært luft til at køle it-serverne, som er langt mindre effektivt end vand. ECOLoxation vil i stedet benytte vandkøling, der løber direkte på servernes køleelementer. Ved at integrere Sæby Varmeværks produktion i symbiose med datacentret, kan vi udnytte det kolde returvand, som kommer retur fra Sæbys cirka 3500 parceller til at køle serverne og spare store mængder strøm. Herefter kan det nu opvarmede vand bruges af Sæby Varmeværk til at sende ud til forbrugerne igen, hvorved Sæby Varmeværk sparer energien til genopvarmning af vandet, forklarer Gitte Jensen.

Sæby Varmeværk bruger i dag gasdrevne generatorer og solpaneller til at lave det varme vand. Gassen udleder 20.000 ton CO2 om året, som vil blive erstattet af det opvarmede vand fra datacentrets servere. Varmeværket bliver derfor CO2 neutralt med den nye løsning, mens ECOLoxation bliver verdens første CO2 nul datacenter, da det ikke skal bruge energi på at køle serverne og kan levere overskudsvarme til varmeværket. Det er de enkelte ejere af serverne, som står for betalingen af strøm, som bliver fra vedvarende energikilder. 

For at opnå den fulde symbiose skal varmeværket bo inde i selve datacentret. Projektet omfatter derfor opførslen af en helt ny bygningskapacitet på 5.500 kvm, der skal rumme både datacenter og varmeværk. Her er der udset en grund på 16.000 kvm ved siden af det nuværende Sæby Varmeværk. Jeg har mødt stort opbakning i processen fra både Frederikshavn Kommune, Sæby Varmeværk og Erhvervshus Nord.  Idéen er på vej til at blive patenteret i hele Europa, og jeg er i proces med at søge investeringskapital til realiseringen, fortæller Gitte Jensen.

Tager fat på it-branchens store energiforbrug
Erhvervshus Nord er sparringspartner på projektet og ser store perspektiver i idéen.

 Den fulde integration af så stor en energisluger som et it-datacenter og et varmeværk er helt nyt. Det er en energieffektive løsning, som tilgodeser nærmiljøet og FN’s klimapolitik. Det er en helt ny måde at tænke cirkulær økonomi på energiområdet, så det er innovativt og cirkulært, så det batter, siger Per Frank Hansen, erhvervskonsulent i Erhvervshus Nord.

ECOLoxation er derfor tilmeldt den nordjyske innovationskonkurrence Tag Fat, hvor nordjyske virksomheder dyster på netop bæredygtighed og cirkulær økonomi. Der skal findes en vinder i hver af de 11 nordjyske kommuner, og den regionale vinder findes ved et stort finaleevent i maj måned i Aalborg.

Datacenter kan være realitet på 15 – 20 måneder
52-årige Gitte Jensen stammer oprindeligt fra Aalborg og er uddannet maskintekniker. Hun har boet mange år på Sjælland med job inden Forsvaret med kvalitetssikring, som projektudvikler på elinstallationer i en større el-virksomhed og teknisk service og vedligehold i en større it-virksomhed for it-sikkerhed. Med stor viden om strøm, it-sikkerhed og systemer begyndte idéen at spire hos Gitte Jensen, og i de seneste seks år har hun lagt alt ind på sin idé om et vandkølet datacenter i symbiose med varmeproduktion. 

-   Serverne, hvor vi opbevarer al vores information og data er omgærdet af ekstrem høj sikkerhed og krav til konstant strømforsyning uden udfald, høj netadgang og sikkerhed i forhold til jordskælv, oversvømmelse og indtrængning. Det er en særlig verden, som man skal kende til for at kunne møde kundernes behov. Her i Sæby kan vi opfylde alle de parametre, og byen ligger ved en digital motorvej af fiberforbindelser, der kommer ind fra USA og England ved Esbjerg, og som så går op til Sæby og herfra videre til Sverige og Norge. Samtidig har jeg mødt en stor velvillighed i området, og det er dét samarbejde, som skal bære projektet til succes, konstaterer Gitte Jensen.

Det var været en lang rejse for Gitte Jensen, som startede for seks år siden med at modne idéen. I dag er der spændende dialoger i gang på investeringsfronten, som fortsat er fortrolige. Når investeringskapitalen er på plads, vil datacenteret kunne være i drift efter 15-20 måneder, og vi vil kunne se verdens første integrerede datacenter og varmeværk uden for Sæby.

Virksomhederne i Frederikshavn Kommune, der deltager i Tag Fat:

·         Ballonnord

·         Cantona System

·         Color Hotel Skagen

·         EasyRecycle

·         ECO-Locaxion

·         Finn A Christensen A/S

·         ME Production

·         Modern American Recycling Services, Europe

·         Scandic The Reef

·         TOIL N MOIL

Læs om Tag Fat på www.tag-fat.dk