Gå til hoved-indhold

Sund fornuft at uddanne folk, hvor der er brug for dem

AktueltAktueltFokusFokus Forside

Regeringens udspil om at flytte uddannelser fra de fire store byer til mindre byer, hilses med begejstring i Frederikshavn, hvor kommune, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner i årevis har kæmpet for at få en maritim ingeniøruddannelse. Det ser nu ud til at lykkes.

Peter Hauschildt, direktør Hauschildt Marine

”En maritim ingeniøruddannelse i Frederikshavn vil være som sendt fra himlen for os,” siger direktør Peter Hauschildt, Hauschildt Marine i Skagen, en af Danmarks store skibsingeniørvirksomheder.

Hauschildt Marine er en del af den maritime klynge i Frederikshavn og Skagen i synergi med de store værfter, Karstensens og Orskov Yard. Det er vigtigt at være til stede i Skagen, tæt på kunderne, men virksomheden har været tvunget til at etablere en afdeling i København for overhovedet at tiltrække ingeniører.

”Vi er 20 ansatte, hvoraf halvdelen er ingeniører, resten maskinmestre og andre teknikere, men her i Skagen er jeg den eneste skibsingeniør. Maskinmestre bliver uddannet i Frederikshavn, så dem kan vi sagtens få. Med en ingeniøruddannelse i Frederikshavn vil vi kunne få flere ingeniører og opnå en langt bedre balance i kompetencerne,” siger Peter Hauschildt.

”Det er sund fornuft at uddanne folk, hvor der er brug for dem. Her i kommunen ser vi tydeligt, hvordan mobiliteten ind til uddannelser i storbyerne, er betydeligt større, end ud til jobs i virksomhederne efter endt uddannelse. De unge når at slå rod og stifte familie i uddannelsesbyen, og så er de svære at flytte. Det resulterer i, at vi nu har mange lokale virksomheder, som skriger efter kvalificeret arbejdskraft, mens der er mange uddannede som går ledige i storbyerne. Jeg vil gerne rose regeringen for dette udspil,” siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord.

Niels Bay Christensen betegner det som uhyre vigtigt for erhvervsudviklingen i hele Danmark, at der nu sker en decentralisering af uddannelserne.

”De seneste årtiers centraliseringer har været drevet af effektivisering og sparehensyn, hvilket har betydet tab af vækst. Samfundet har tabt mere, end der er sparet. Det er på høje tid, at vi forholder os politisk til, hvordan vores uddannelsessystem skal være. At vi begynder at uddanne de unge, hvor der er hårdt brug for dem. Faktisk er udflytning af uddannelser endnu vigtigere end udflytning af statslige arbejdspladser, for det skaber beskæftigelse og vækst på den lange bane,” fastslår erhvervsdirektøren.