Gå til hoved-indhold

Odin Diving etablerer sig på Frederikshavn havn

AktueltAktuelt

Erhvervsdykkerfirmaet Odin Diving har etableret sig på Frederikshavn havn for at være tættere på de mange maritime aktiviteter – både eksisterede og nye i kølvandet på de store udvidelser i Frederikshavn og Skagen.

For de fleste vil tanken om at dykke ned på 14 meters dybt vand en vinterdag på siden af et tankskib - og blive der i flere timer - give en del sommerfugle i maven.  Men det er hverdag for David Kofoed, indehaver af erhvervsdykkerfirmaet Odin Diving, som netop har etableret sig på Frederikshavn Havn. Han har siden 2008 foretaget erhvervsdykninger for at inspicere, vedligeholde og reparere skibe, platforme og anlæg under vand.

Grunden til flytningen fra Løgstør til Frederikshavn ligger lige uden for vinduet i de nye lokaler på Pier 6 med udsigt over vandet. Her lejer Odin Diving en lagerhal af SH Group og kontorlokaler af Bodybike.

-  Der sker en masse her i Frederikshavn – bare se ud ad vinduet, siger David Kofoed og peger ud på skibene i horisonten:

Der er mange maritime aktiviteter og udbygninger af havnen både her og i Skagen vil føre flere med sig. Vi har allerede en del opgaver på ankerpladsen i Skagen, så vi rykker tættere på kunderne. Vi kan både køre nordpå og sydpå herfra – og vi kan rykke superhurtigt ud til opgaverne lokalt. Vi håber selvfølgelig, at virksomhederne her har lyst til at indhente nogle priser hos os, når vi ligger her lokalt.

Odin Diving har haft en tæt dialog med Erhvervshus Nord i deres etableringsfase og har også meldt sig ind i den lokale erhvervsforening – Frederikshavn Erhvervsforening.

-   Nu er vi her, og vi vil gerne være en del af erhvervet. Jeg håber selvfølgelig at komme i kontakt med andre virksomheder i det maritime spor, og jeg vil gerne bakke op om at styrke det lokale erhvervsliv, forklarer, David Kofoed.

Godkendt til opgaven
Odin Diving består af fire fastansatte og en række fasttilknyttede freelancere, som hyres ind efter behov.  De foretager alle typer af opgaver under vand, som ellers ville kræve, at skibet skal i dok. De har udstyr til at svejse og skærebrænde under vand, de kan rense skrog og propeller, skifte ventiler, foretage inspektioner og meget mere. Det kræver helt særlige kompetencer, som David Kofoed og hans folk har papir på.

Vi har særlige kurser og certificeringer til at reparere og foretage svejsninger med mere under vand. Et skib bevæger og vrider sig i vandet, og det er lavet af noget mere fleksibelt stål, som man skal kunne håndtere, siger David Kofoed.

For at foretage synsinspektioner og reparationer på skibe og færger, skal man være godkendt af klassifikationsselskaberne. Odin Diving er godkendt af hele fem af slagsen: DNV-GL, Nippon, Lloyd’s Register, Bureau Veritas og ABS.

David Kofoed skal nu rundt og hilse på havnens andre virksomheder, hvor der vil være en god synergi, mener Erhvervshus Nord, der har hjulpet med etableringen.

Da der ikke hidtil har været en dykkervirksomhed fast tilknyttet Frederikshavn Havn, er der basis for at få en god synergi med de lokale virksomheder. Det udbygger samtidig den stærke maritime klynge her med nye kompetencer og en ny service til kunderne, siger Per Frank Hansen, erhvervskonsulent hos Erhvervshus Nord.