Gå til hoved-indhold

Moms er en alvorlig sag

AktueltAktueltFokusFokus Forside

Er du iværksætter eller tænker på at blive det, og synes du momsen er en besværlig størrelse? Så er du langt fra alene. Erhvervshus Nords iværksættervejledning kan hjælpe dig med at få styr på momsen.

Moms er en afgift, som staten lægger på stort set alle varer og tjenesteydelser. Det er alle virksomheders pligt at indsamle denne afgift til staten – til gengæld får virksomhederne lov at beholde pengene i en periode på tre til otte måneder. En virksomhed skal ikke selv betale moms af de varer og tjenesteydelser, den indkøber. Momsen på indkøbene modregnes derfor i den indsamlede moms, inden den indberettes og betales til Skat.

Sådan kan det danske momssystem kort beskrives. En skat, som forbrugerne skal betale, og som virksomhederne skal opkræve. Men det er ikke altid så let at forstå, og der kan være nogle faldgruber, som kan give især nye virksomheder ubehagelige overraskelser. Det oplever man jævnlig hos Erhvervshus Nords iværksættervejledning.

”Mange bliver iværksættere, fordi de ønsker at være selvstændige i deres fag eller fordi de har en god idé, som de vil gøre til en forretning. Rigtig mange af dem har ikke en handelsmæssig uddannelse, og så kan de mange regler og begreber være lidt af en jungle,” fortæller iværksætterkonsulent Sidsel Schmidt Andersen.

Hun har derfor udarbejdet en lille ”Moms-ABC”, som hun udleverer til de iværksættere, der søger vejledning hos Erhvervshus Nord. Den følges af en række gode råd om, hvordan iværksætteren håndterer opgaven med at samle moms ind til staten.

Vent med cvr-nummeret til du er klar!

For mange iværksættere er det en særlig ting at få sit cvr-nummer. Så er virksomheden jo en realitet. Men iværksætterkonsulenten anbefaler, at man venter med cvr-nummeret, til virksomheden går i drift.

”Der kan gå flere måneder med forberedelser til at starte virksomhed. Du skal måske undersøge markedet, definere dine målgrupper, finde forhandlere og indgå aftaler med leverandører og meget andet. Hvis du så har registreret din virksomhed allerede, tikker uret med frister for momsindberetning. Har du ikke nogen omsætning endnu, glemmer du måske indberetningen og får en bod. Det er ærgerlige penge at skulle af med. Så vent med cvr-nummeret, til du er helt klar til at starte virksomheden,” råder Sidsel Schmidt Andersen.

Det er i øvrigt lige så vigtigt at få afmeldt momsregistreringen igen, hvis man lukker sin virksomhed. Ellers vil Skattestyrelsen foretage en foreløbig fastsættelse, som typisk er et gennemsnit af de seneste fire indberetninger.

Skattestyrelsen kommunikerer via e-Boks, så det er vigtigt at tjekke virksomhedens e-Boks regelmæssigt, så man ikke opbygger en større momsgæld uden at vide det.

Hvis iværksætteren synes, at moms er træls og penge op af lommen, siger Sidsel Schmidt Andersen altid: ”Nej, moms er andres penge, som du samler ind til staten – og hvis du skal betale mere i moms, end i forrige periode, skal du fejre det, for så har du øget omsætningen og haft vækst i din virksomhed.”