Kaj Christiansen får Vækst og Vilje Erhvervsprisen
Kaj Christiansen vandt personligt Erhvervsprisen ved dagens Vækst & Vilje arrangement – som kun den anden person i prisens 15 års historie. Morten Stausgaard vand iværksætterprisen for sine selskaber i Cantona Gruppen.
Det var en stolt og ydmyg Kaj Christiansen, der modtog dagens Vækst & Vilje Erhvervspris foran mere end 290 deltagere for at have gjort en betydelig forskel for det lokale erhvervsliv med etableringen af Frederikshavn Maritime Erhvervspark (FME), som opstod efter lukningen af Danyard-værftet i 1999.
- Jeg er utrolig glad for den anerkendelse – især set i lyset af de andre nominerede. Æren tilfalder dog ikke kun mig og mine idéer. Det var nødvendigt at have et bagland, som var med på at føre de idéer ud i livet, og det var Lauritzen Gruppen, der ejede Danyard. De var med på idéen om at skabe noget nyt, i stedet for bare at lukke noget ned, siger Kaj Christiansen, der overgav posten som direktør for FME sidste år, men han sidder stadig i bestyrelsen for FME og er direktør for DOKØEN (det gamle værftsområde), som han selv har investeret i, og følger fortsat udviklingen på havnen tæt.
Det var 15. gang, at der i dag blev afholdt Vækst og Vilje af Erhvervshus Nord, Arena Nord og Frederikshavn Kommune med Spar Nord og Beierholm som sponsorer. Her kårer Frederikshavn Erhvervsråd de kandidater, som har haft betydning for vækst og udvikling i lokalområdet. Kaj Christiansen er kun den anden, som modtager prisen personligt – den anden var Jeppe Ørskov i 2006.
- Kaj Christiansen er en den enkeltperson, som har haft allerstørst betydning for udviklingen af Frederikshavns nyere erhvervshistorie. Han kom til Frederikshavn som økonomidirektør på Danyard-værftet, som lukkede i 1999. Efter lukningen af Danyard var det Kaj Christiansens fortjeneste, at der som opstod en ny virksomhed af asken fra det lukkede værft, siger Karl Erik Slynge.
Kaj Christiansen havde visionen og så mulighederne for et nyt erhvervseventyr. Ved at omdanne havnearealet til Frederikshavn Maritime Erhvervspark (FME) gav det grobund for det, der i dag er en af Danmarks stærkeste maritime klynger inden for service og reparation. Havnearealet er i dag beboet af mere end 30 virksomheder, mens 50 lejere er en del af kontorhotellet i Kattegat Siloen, der blev omdannet fra en gammel kornsilo til moderne kontorbygning.
Kaj Christiansen kunne ikke selv forudsige, hvor havnen ville være i dag – med milliardudvidelser og stor aktivitet. Men han har aldrig været i tvivl om, at den maritime DNA er en del af Frederikshavns fortid og fremtid.
- Vi stod dengang i en dyb krise med lukningen af værftet og det toldfrie salg forsvandt, som havde stor betydning for detailhandlen. Så ingen kunne forudsige, hvor havnen er i dag med store investeringer og udvidelser. Det er resultatet af, at Frederikshavn er rundet af at være en værftsby, og den DNA skal vi også leve af i fremtiden. Jeg er glad for, at et samlet byråd har vedtaget, at vores havn er en erhvervshavn, og det skal den blive ved med at være, siger Kaj Christiansen.
Iværksætterpris til Morten Stausgaard for Cantona Gruppen
Årets iværksætterpris gik til Morten Stausgaard fra Sæby, der står bag både Cantona System A/S – et patentanmeldt byggesystem, Cantona House A/S - der laver nøglefærdige huse, og Cantona Montage A/S - der opfører råhuse med Cantona systemet. Baseret på 20 års erfaring i byggebranchen har Morten Stausgaard udviklet Cantona System, som består af de bærende byggeelementer Cantona Wall, Cantona Roof og Cantona Rewall. De består af uorganiske materialer, som er pladsbesparende, vedligeholdelsesfri, brandsikre og uimodtagelige for fugt. Cantona Wall er bygget op omkring det bæredygtige PIR+-isolering med en så høj isoleringsevne, at vægelementet er markant tyndere end traditionelle konstruktioner. Det giver 20 kvadratmeter ekstra plads i et 200 kvm hus.
- Det er da skønt at få den anerkendelse. Det er godt nok mig, der får prisen personligt, men mine medarbejdere har også fortjent det. Selvom jeg har født selskaberne og koncepterne, er det dem, der udfører det i hverdagen, siger Morten Stausgaard.
Virksomhederne i Cantona Gruppen er vokset eksplosivt siden 2014 og skaber i dag godt 40 lokale arbejdspladser. I 2020 er der fokus på at få synliggjort de mange bæredygtige kvaliteter ved Cantona System og de ekstra kvadratmeter bolig. I alt har Cantona Gruppen 150 boliger i pipeline i 2020 – heraf 40 nøglefærdige huse, mens resten er opførsel af færdige råhuse.
Udover kåringen af de to vindere, blev der for første gang også uddelt Roblon Fondens Uddannelsespris til fire lokale studerende, der hver fik overrakt 25.000 kroner af Nina Schou fra Roblon Fonden. Årets indlægsholder var den verdensanerkendte robotforsker – og frederikshavner Henrik Iskov Christensen. Det musiske indslag blev leveret af sanger og sangskriver Michael Møller, der stammer fra Sæby.