Erhvervslivet lider kraftigt under Cluster-5 nedlukning
Hen over weekenden har Erhvervshus Nords konsulenter været i kontakt med mange virksomheder, der har været i tvivl om, hvordan restriktionerne, der blev indført fredag, skal tolkes, og hvordan de skal forholde sig, når arbejdsugen starter mandag morgen. Nogle spørgsmål har vi kunnet svare på, andre må afvente svar fra myndighederne.
Henvendelserne fra virksomhederne tegner imidlertid et billede af, at denne nedlukning vil få langt større konsekvenser, end forårets restriktioner. Og det gør erhvervsdirektør Niels Bay Christensen bekymret – især på lidt længere sigt.
”En geografisk afgrænset nedlukning har en voldsom effekt. Virksomheder mister både ordrer og kunder, og lønmodtagere, der pendler til job i ”åbne” kommuner, risikerer at miste jobbet til fordel for medarbejdere, der ikke skal krydse lukkede kommunegrænser. Det er skadevirkninger, som ikke forsvinder, når restriktionerne ophæves,” pointerer erhvervsdirektøren.
De lukkede kommunegrænser koster dyrt for hoteller og detailhandel. For eksempel er Skagen helt tømt for turister, og her har detailhandelen normalt halvdelen af sin omsætning fra gæsterne. Hotellerne har traditionelt mange gæster i jul og nytår, men disse bookinger risikerer at udeblive, selv om restriktionerne ophører. Mange vil vælge den sikre løsning og booke et sted, de er sikre på at kunne komme til.
Fra Erhvervshus Nord er opfordringen til erhvervslivet i Frederikshavn og de øvrige berørte kommuner, at man skal holde hjulene i gang, men uden at gå på kompromis med den sundhedsfaglige sikkerhed.
Mange virksomheder løser opgaver i flere kommuner, men det er svært eller umuligt, når medarbejderne ikke må krydse kommunegrænsen. Det kan koste bod for forsinket levering, eller virksomheden kan helt miste en opgave, måske endda et kundeforhold.
Et byggeprojekt i Aalborg bliver ikke stoppet, blot fordi en virksomhed fra Frederikshavn ikke kan udføre sin entreprise. Så hyrer man en anden virksomhed ind i stedet. Det betyder, at ordren er tabt og at der vil være en betydelig risiko for, at virksomheden fra Frederikshavn slet ikke bliver indbudt som leverandør på næste projekt.
Tilsvarende risikerer lønmodtagere, der pendler til job i fx Aalborg, at blive presset ud af deres job og erstattet af lokal arbejdskraft. Virksomheden kan få pendlingslønkompensation, men det forsvinder opgaven jo ikke af, og derfor vil virksomheden naturligvis ansætte andre medarbejdere for at opretholde produktionen og overholde leveringsaftaler. Når kommunegrænsen igen åbner, har en anden fået jobbet.
”Jeg håber virkelig, at politikerne på Christiansborg forstår, hvor hårdt disse restriktioner rammer virksomheder og lønmodtagere i de syv kommuner. Det er helt afgørende, at der kommer den nødvendige hjælp og at restriktionerne bliver kortvarige, hvis vi skal undgå varige mén efter det her,” siger Niels Bay Christensen.