EasyRecycle vil være en socialøkonomisk virksomhed
I lokalerne på Toftegårdsvej i Frederikshavn bliver tonsvis af brugt elektronikudstyr hver uge håndteret efter de højeste standarder for datasikkerhed og miljøhensyn hos EasyRecycle. Målet er også at blive en socialøkonomisk virksomhed.
Kabler, printplader, harddiske, smartphones, tablets, servere og alt andet tænkeligt elektronikudstyr ligger i kasser og sirlige bunker i lokalerne hos EasyRecycle. På bare 14 dage kommer der omkring 35 tons brugt elektronikudstyr ind, som nøjsomt bliver registreret, vurderet, renset for data og skilt ad. Intet er overladt til tilfældighederne, når man som EasyRecycle modtager brugt it-udstyr til clearing af data fra blandt andre ministerier, kommuner og store multinationale virksomheder. Det bedste udstyr opgraderes for at blive solgt igen som refurb, hvor enheden bliver renoveret, mens andet bliver skilt ad til komponenter og bliver knust til granulat, der kan indgå i nye produkter. Nogle harddiske bliver dog konsekvent knust af sikkerhedshensyn.
Arbejdet kræver mange hænder, og EasyRecycle har blandt sine 25 ansatte allerede fem ansat i fleksjob eller skånejob. Virksomheden arbejder nu med Erhvervshus Nord på at blive registreret som en socialøkonomisk virksomhed, der tager et samfundsansvar ved at ansætte mennesker på særlige vilkår.
- Vi vil rigtig gerne gøre en forskel for nogle mennesker med særlige behov, og samtidig giver det forretningsmæssigt god mening, fordi vi har nogle mere ensformige arbejdsprocesser, som bliver for dyrt at have højtlønnede ansatte til at udføre. Man skal forstå seriøsiteten i det, vi laver. Gør man det og har en ren straffeattest, så har vi rum og plads til at tage mennesker ind, som har nogle særlige hensyn fx i forhold til sprog eller fysiske handicap, forklarer ejer og CSO Manager Svend Erik Fuglsang, der som et tydeligt billede på det høje sikkerhedsniveau har en sølvgrå HalliBurton sikkerhedskuffert stående, som er hans faste ledsager til møder ude af huset.
EasyRecycle har markedets højeste standard for sikker håndtering af data med en ISO27001 certificering. Det samme gør sig gældende med de højeste miljøstandarder med en ISO14001, der sikrer, at alt udtjent it-udstyr bliver håndteret miljømæssigt korrekt og ikke ender på en losseplan i Ghana. Kommuner, regioner, stater og virksomheder benytter sig derfor af EasyRecycle, når de skal afhænde deres brugte it-udstyr på en sikker og ansvarlig måde.
Målet er flere socialøkonomiske virksomheder
Erhvervshus Nord er projektleder på det EU-støttede fondsprojekt Socialøkonomisk iværksætteri, som tilstræber at skabe flere socialøkonomiske virksomheder i Frederikshavn kommune og Jammerbugt kommune, som også er del af projektet.
- Vores opgave er at bygger bro mellem to verdener – hjertet og hjernen. Det at drive socialøkonomisk virksomhed handler om at gøre noget godt for andre. Det vil alle i udgangspunktet gerne, men for at gøre det til en levedygtig forretning, skal det tænkes ind i virksomhedernes forretningsmodel og arbejdsprocesser, forklarer Daniel John Høgedahl, erhvervskonsulent i Erhvervshus Nord og fortsætter:
- Vi kommer til at mangle arbejdskraft, så det er rigtig vigtigt, at vi får mobiliseret hele vores arbejdsstyrke. Samtidig øger det livskvaliteten for borgere med særlige behov i vores samfund, så det giver rigtig god mening.
EasyRecycle er i et tæt vejledningsforløb hos Erhvervshus Nord om, hvordan virksomhedens strategi og arbejdsprocesser skal være for at kunne rumme flere ansatte med særlige behov.
- En ting er at have folk ansat på skånejob og fleksjob, men vil rigtig gerne sætte yderligere fokus på det og have det officielle stempel på, at vi er en socialøkonomisk virksomhed. Det betyder noget for vores markedsføring overfor vores kunder. Vi har masser af plads og udstyr, hvis vi får det struktureret ind i det rigtige flow, siger Svend Erik Fuglsang.
Går man med tanker om at starte en socialøkonomisk virksomhed eller udvikle dele af sin forretning til at have en socialøkonomisk profil, kan man hente gratis vejledning i Erhvervshus Nord. Du kan kontakte Daniel på telefon 41 44 82 56.