Find den rigtige selskabsform
Dato: 27. maj 2021
Tid: 10:26
Sted:
Tid: 10:26
Sted:
Enkeltmandsvirksomhed.
Den nemmeste og billigste måde at starte på. Her er ingen kapitalkrav til opstart. Ved en enkeltmandsvirksomhed bør privatøkonomi og virksomhedsøkonomi være adskilt, men dette er ikke et krav. Så det fx er muligt privat, at tage penge ud af virksomheden. Men da virksomheden ikke er en selvstændig juridisk enhed, hæfter man 100% personligt. Dvs. at hvis virksomheden går konkurs, står man personligt med gælden. ”Ved en enkeltmandsvirksomhed har du en fleksibel økonomi, hvor du privat kan bruge af virksomhedens penge. Men står virksomheden med en stor gæld og går konkurs, så kan kreditorerne potentielt snuppe alt, hvad du ejer.”- Peter Berg, registreret revisor, Sæby.
Anpartsselskab (ApS)
Et ApS er forholdsvis nemt at oprette og her skal stilles startkapital på 40.000 kr. Da et ApS er en selvstændig juridisk enhed, sættes der et værn op mellem privat- og virksomhedsøkonomi. Det betyder at man ikke hæfter personligt ved fx konkurs, kun hvis der er en personlig kaution man har påtaget sig over for enkelte kreditorer i selskabet, Der hæftes kun med de værdier der er i selskabet. Samtidig er det ikke muligt privat at låne af selskabet. Hvis man ved en fejl kommer til at overføre penge fra selskabet til privatøkonomien, og der ikke er angivet som løn/udbytte, vil der være en brandbeskatning af de midler som er taget ud af selskabet.”I et anpartsselskab er der vandtætte skotter mellem din private økonomi og virksomhedens økonomi. På den måde undgår du at blande tingene sammen, og hæfter ikke hvis det går galt” – Lars Fogh Andersen, advokat, Frederikshavn.
Aktieselskab (A/S)
A/S minder egentlig meget om et ApS. Dog er der noget tungere formelle regler, samt et noget større startkapitalkrav, på 400.000 kr. Ligesom ApS, er et A/S en selvstændig juridisk enhed, og derfor hæfter aktionærerne ikke personligt ved gæld og konkurs. Aktieselskabet er mest velegnet til mange ejere og ved et stort behov for tiltrækning af investorer. I aktieselskaber skal der også være en bestyrelse.
Interessentskab (I/S)
Et I/S er et samarbejde mellem enkeltpersoner eller selskaber. Heri ligger stor risiko, da hver især hæfter for alle partnere overfor kreditorer. Dvs. at man som partner i et I/S, kan komme til at hæfte for andre partneres gæld.
Er du stadig lige forvirret? Det kan vi egentlig godt forstå. Som iværksætter kan du ikke vide alt om selskabsformer, jura og skat. Du skal fokusere på din virksomhed. Derfor: Tag fat i os og kom med i StartUp Club. Her er der mulighed for at få 3x2 timers rådgivning ved eksterne rådgivere, som frit stiller sig til rådighed for de iværksættere, som deltager i Erhvervshus Nords StartUp Club forløb. Det kan fx være rådgivning ved advokat, revisor eller markedsføringsbureau. Peter Berg og Lars Fogh Andersen er bare to af dem du kan få rådgivning hos via deltagelse i StartUp Club. Kontakt Erhvervshus Nord i dag, og hør om dine muligheder:
Birgitte Christensen
Erhvervskonsulent
61 24 69 01 / Bich@erhvervshusnord.dk