Connie Hedegaard fik syn for sagen: - Vi mangler grøn strøm til grøn omstilling
Projekterne er lavet, erhvervet er i gang, og investorerne står klar – for der er både fornuft, forretning og arbejdspladser i den grønne omstilling. Men mangel på strøm bremser skiftet fra sort til grøn energi.
Tid: 08:49 - Grøn omstilling, Connie Hedegaard, Jakob Fritzbøger Kristensen, Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune, smelteværk, laks, krydstogtskibe
Sted:By: Mick Knive Anderson
FREDERIKSHAVN: Den tidligere minister og EU-kommissær for klima, Connie Hedegaard, var mandag på besøg i Frederikshavn, hvor den grønne omstilling var på dagsordenen i anledning af verdensmålsugen.
På et møde i Siloen mandag eftermiddag mødte hun borgmester Birgit Stenbak Hansen og repræsentanter for erhvervsforeningerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby, som hver især havde lokale firmaer og dilemmaer med, som de præsenterede for Connie Hedegaard.
Dilemmaer, der som udgangspunkt tager fat i problemstillingen, at der nord for Aalborg slet ikke er kapacitet nok på transmissionsnettet til, at virksomhederne i Frederikshavn Kommune for alvor kan tage fat på den grønne omstilling ved at elektrificere produktion, og at den åbne dør er smækket i for opstilling af havvindmølleparker.
Investorerne står klar
Endda selvom investorer er klar til at opføre dem.
- Vi er meget taknemmelige for, at Connie Hedegaard tog sig tid til at komme på besøg i dag og diskutere de dilemmaer, der står i vejen for vækst og grøn omstilling i kommunen. Vi har store projekter klar i de tre hovedbyer Skagen, Frederikshavn og Sæby, som hver for sig er nyskabende og energibesparende – men regeringen lader til at have koblet vores del af landet af den grønne omstilling, siger formanden for Frederikshavn Erhvervsforening, Karl Erik Slynge, og opridser nogle eksempler.
Havvind skudt til hjørne
I Skagen er et stort havvindmølle-projekt ud for Skagen, der skulle forsyne havnen med grøn strøm til produktion og landstrøm til krydstogtskibe og fiskeflåden, blev lukket ned. Det skete, da åben-dør projektet, der skulle sikre mere havvind, blev smækket i af regeringen uden yderligere forklaringer.
- Udbygningen af el-transmissionsnettet på land går for langsomt, og for Skagen er det en katastrofe. For uden en el-infrastruktur på plads kan vi ikke tiltrække de nødvendige investeringer. Vi er omgivet af naturområder og har ikke plads til vindmøller på land, og vi kan spare mange tusinde tons CO2 hvert år ved at lægge om til grøn strøm. Men vi kan ikke få lov af staten til at opføre en havvindmøllepark, selvom vi har investorerne klar. Det dilemma har vi brug for Connies input til at løse, forklarer Allan Kastor, formand for Skagen Erhvervsforening.
Mangler grøn strøm til smelteværk
På havnen i Frederikshavn kommer der skibe og boreplatforme ind for at blive genanvendt.
Op til 98 procent af de 250.000 tons metalaffald bliver genbrugt, men på grund af mangel på strøm bliver metalaffaldet sejlet ud af landet, hvor det bliver smeltet om ved hjælp af sort energi.
Det ville et elektrificeret smelteværk med en kapacitet på 1 mio. tons i Frederikshavn kunne løse – endda med en betydelig miljøgevinst på 1,5 mio. tons mindre CO2-udledning.
- De store firmaer i branchen har allerede fået øjnene op for Frederikshavn, og ordrebøgerne hos genanvendelsesfirmaerne er fyldt op flere år ude i fremtiden. Vi er gået forrest, og det skaber både grøn omstilling, vækst og indtil nu op mod 350 arbejdspladser. Men for at hente de store investeringer til byen, skal vi bruge endnu mere grøn strøm, og det arbejde skal i gang nu, ellers risikerer vi at blive hægtet af, siger Karl Erik Slynge.
Datacenter kan levere CO2-neutral varme til huse i Sæby og Frederikshavn
I Sæby er et stort nyskabende datacenter, der skal være CO2-neutralt, på vej.
Det 100.000 kvadratmeter store datacenter skal køre på grøn strøm og køles ned med vand fra Sæby Varmeværk, der kan sende det varme vand retur til forbrugerne i både Sæby og på sigt også Frederikshavn.
Netop det, at datacenteret bliver placeret som nabo til fjernvarmeværket, gør det muligt at komme af med overskudsvarmen.
- Det kan give en CO2-besparelse på 12.000 tons CO2 om året i fjernvarmeproduktionen og forsyne begge byer med varme. Vi har investorerne klar, men det er en forudsætning, at vi kan stille grøn strøm til rådighed. Vi har selv gjort alt det, vi kan og opsætter vindmøller og solceller, men det er slet ikke nok, vi mangler endnu mere grøn strøm fra havvindmøller. Derfor er vi glade for, at en kapacitet som Connie Hedegaard vil komme her og snakke løsninger med os, siger Kim Müller, der er formand i Sæby Erhvervsforening.
Connie Hedegaard: - Ærgerlig flaskehals
Efter en præsentation af de lokale dilemmaer med mangel på grøn strøm kunne Connie Hedegaard give erhvervet og kommunen gode råd til at komme videre.
- Det lyder som en virkelig ærgerlig flaskehals. For at løse den problematik er det nødvendigt at komme til toppen af dem, der laver de overordnede, strategiske planer for Danmark. Derfor er mit råd: Få fortalt, hvad er mulighederne i alle de her problematikker. Vis innovationspotentialet, vis hvor mange jobs, det kan skabe. Det er jo hele egnen, der kan blive udviklet af det, siger Connie Hedegaard.
- Så, I må gerne være lidt frækkere i fremstillingen af dilemmaerne og henvend jer til dem, der tager beslutningerne. Vi har jo set, at regeringens top kan få tingene til at gå lidt hurtigere. Det har de vist både under covid og i opbakningen til og vis Ukraine med F16-fly. Derfor tror jeg på, at den rigtige vej er at gå til toppen af regeringen og vise dem potentialet, uddyber hun.
Borgmester: Connie Hedegaards inputs er af stor værdi
Den opfordring er både kommunen og erhvervet klar til at følge.
- I Frederikshavn Kommune arbejder vi benhårdt med at blive grønnere, da borgere, virksomheder og kloden kalder på omstillingen. Med vores ambitiøse Recycling City-strategi som eksempel har vi udlagt et areal på 1000 hektar til grønne virksomheder, solceller og vindmøller. Vi har bygget havne til genanvendelse af metalaffald og skabt hundredevis af jobs. Det batter altså noget. Men vi mangler grøn strøm, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Connie Hedegaard for at komme og for muligheden for at præsentere udfordringen med mangel på grøn strøm for hende. Hendes viden på området er enorm, og nu tager vi hendes holdninger og inputs til os, så vi også kommer videre i vores område, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.
- For erhvervslivet i kommunen er Connie Hedegaards besøg af meget stor værdi. Hun har ikke alene evnerne til at give os kvalificeret indspil på en succesfuld grøn omstilling. Hun har også en indsigt fra de øverste lag i politik i Danmark og i EU, og hendes konstruktive inputs vil vi arbejde videre med, siger erhvervsdirektør Niels Bay Christensen fra Erhvervshus Nord.
- Connie Hedegaard mener jo, at man skal komme i gang – og det er vi. For vi vil den grønne omstilling. Vi har foretaget store investeringer allerede, og det viser sig både på bundlinjen hos virksomheder og i form af flere jobs. Vi har fået en grønnere profil i kommunen, og det har omverdenen fået øje på – den styrkeposition skal vi udnytte og gøre klar til endnu flere grønne satsninger – til gavn for både miljøet og hele kommunen i form af vækst og arbejdspladser, konkluderer Niels Bay Christensen.
Efter mødet med erhvervslivet i Siloen fortsatte Connie Hedegaard til biblioteket i Frederikshavn, hvor hun skulle i deltaget i et borgermøde med indlæg og debat om den grønne omstilling.
I panelet var foruden Connie Hedegaard også den unge klimadebattør og direktør i GRØN – fonden for Bæredygtig Udvikling, Jakob Fritzbøger Christensen, og borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Stenbak Hansen.