3D-print er vejen frem for produktionsdanmark
Hos Laser Cladding Nordic i Frederikshavn, er de førende inden for teknologisk udvikling og anvendelse af laser Cladding. De går foran i køen i en højteknologisk verden, og baner vejen for hvordan man levetidsforlænger komponenter og dele. Med et øget fokus på ESG-rapportering, hvor virksomheder skal føre regnskab med deres C02 udledning, er det essentielt at kigge på at levetidsforlænge allerede eksisterende produkter – fremfor at købe nye. Men det er også en rigtig god forretning at levetidsforlænge, fordi udgifterne til service og reparation reduceres.
Derfor blev de mange muligheder præsenteret for Green Hub Denmark og Lene Espersen ved et møde og rundvisning hos Laser Cladding Nordic. Green Hub Denmark styrker samarbejdet mellem nye og eksisterende virksomheder, og arbejder for at tiltrække virksomheder med grønne ambitioner.
Mulighederne er store, og Laser Cladding Nordic oplever stor efterspørgsel efter deres ydelser, og de har derfor fordoblet deres produktionskapacitet og sat en ny laser cladding enhed i drift.
”Vi skal væk fra – bare køb nyt og smid væk kulturen. Der er et hav af muligheder for at reparere eksisterende komponenter, og ofte kan de laves endnu bedre end ved ny produktion” fortæller Thorbjørn Stenholm, Erhvervskonsulent og projektleder i Recycling city.
Ved at tilføje et lag af materialer som Inconel, Stellite, bronze eller duplex kan Laser Cladding Nordic forlænge levetiden og skabe holdbare komponenter, samtidig med at minimere omkostninger og CO2-udledning. Ofte udskiftes nye komponenter blot på grund af småskader som ridser, men med denne teknologi er det ikke længere nødvendigt.
Alternativet er, at man skifter hele delen ud fordi den er slidt, men ved denne måde udledes der mere co2, omkostningerne stiger kontra at reparere delene.
Kunden har flere valgmuligheder, hvis de ønsker at få repareret delene ved 3D-print. De kan enten sende komponenterne hen til Laser Cladding Nordics værksted i Frederikshavn, ellers tilbyder Laser Cladding Nordic at reparere delene on site. Det kan fx være en udskiftning af en aksel i en vindmølle, hvor en on site reparation er meget billigere og hurtigere.
3D print har flere fordele for virksomhederne, det kan øge virksomhedernes konkurrenceevne –og miljøprofil. Erhvervet efterspørger 3D-print og det samme gør uddannelsesinstitutionerne.
”Interessen er stor hos de studerende på MARTEC. Derfor øger vi uddannelserne inden for 3D print, s¨ de studerende allerede har stiftet bekendtskab med 3D-printere, og vil kunne arbejde med det i praksis ude hos virksomhederne” fortæller Brian Thomsen, vicedirektør, MARTEC.
I Erhvervshus Nord, arbejdes der på at etablere en virksomhed til pulverproduktion til Laser Cladding hvor råvarerne stammer fra udtjente borerigge, hvilket vil gøre det endnu mere tilgængeligt og lettere for erhvervet at benytte sig af.
Onsdag den 15. maj afholdes der et arrangement "3D-Print i praksis" på MARTEC, hvor over 20 virksomheder deltager. De vil få en grundig introduktion til tematikker og teknologier inden for 3D-print og hvordan det kan anvendes i produktions Danmark. Arrangementet er et samarbejde mellem MARTEC, Danish AM-hub og Erhvervshus Nord. Samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet er afgørende for at skabe fremtidens produktions Danmark. MARTEC arbejder på at blive førende indenfor 3D i det maritime.